Iris Energy

Iris Energy is fabrikant van energie-opslagsystemen voor industriële en commerciële toepassingen met een vermogensbereik van 50kW tot verschillende MW’s. Elk systeem bestaat uit minstens een vermogensmodule (omvormer) en een batterijmodule. Het modulaire concept laat toe om extra functies toe te voegen zoals UPS, peak shaving of een DC/AC-laadsysteem voor elektrische voertuigen.

Het Multi-Use concept

Het Multi-Use concept is dusdanig ontwikkeld dat verschillende functies gelijktijdig toegepast worden:

  • als permanente stroomvoorziening voor uw kritische verbruikers los van stroomonderbrekingen of netfluctuaties (UPS);
  • voor het verminderen van uw energiekosten. Het energie-opslagsysteem van Iris Energy laat toe om uw zelfopgewekte energie (zon, wind, …) op te slaan voor later gebruik. Het kan ook ingezet worden voor peak shaving of voor de compensatie van reactief vermogen;
  • als een laadstation voor elektrische voertuigen, zowel AC-laden als DC-laden;
  • als een uitbreiding van het beschikbaar vermogen;
  • als een off-grid energiesysteem;
  • als deelnemer in de energiemarkt (netondersteuning, nettransitie, …).

Lees meer

Iris Energy Storage System (ESS)

Een IRIS-accuopslagsysteem bestaat in principe uit ten minste één opslageenheid (batterijen, BMS, controller) en een vermogenseenheid (omvormer) en kan dankzij de modulaire opbouw optimaal worden geconfigureerd of achteraf worden aangepast aan de eisen van de klant.

De geïntegreerde omvormer werd in samenwerking met de experts van de Technische Universiteit van Neurenberg speciaal voor de energieopslagtoepassing ontwikkeld. Er zijn drie vermogensklassen beschikbaar:

  • S 30-50kW
  • M 100kW
  • L 200kW 

De opslageenheid (400-1000VDC) bestaat standaard uit modules van 50kWh met lithium NMC-cellen. Deze hebben een verwachte levensduur van 8000 cycli bij 1C/1C – 25°C en 100% DoD. 

Op aanvraag zijn andere batterijtypes leverbaar (bv. LIFePO4).

Lees meer

PV DC-koppeling via DC/DC omvormer

Via een DC/DC omvormer (MPP) kan zonne-energie rechtstreeks in de batterij worden opgeslagen. In vergelijking met standaard PV-omvormers zijn hierbij geen verliezen door de conversie van DC naar AC en weer naar DC.
Een DC/DC omvormer kan ook ingezet worden als voeding van een DC-net.
Deze omvormers zijn beschikbaar in 50kW, 100kW en 200kW. 

Lees meer

UPS – Uninterruptible Power Supply

Optioneel kan een Iris ESS ook gebruikt worden als UPS met een omschakeltijd van minder dan 10ms. Het wordt ook gebruikt om spanningsschommelingen en fase-ongelijkheden in de voeding te compenseren.

Lees meer

E-mobility

Een IRIS Energie-opslagsysteem wordt ook ingezet als oplaadstation voor elektrische auto's. “High-Speed DC-charging” tot 150kW kan gerealiseerd worden. Door een rechtstreekse lading met PV-energie is een efficiëntiewinst van 50% haalbaar.

Uiteraard is ook AC-lading mogelijk.

Lees meer

Interface en data logging

Via het geïntegreerde 11” touchscreen kunnen on-site alle parameters worden ingesteld en het ESS worden bewaakt en opgevolgd. Remote monitoring en data logging zijn standaard beschikbaar via de Communicatie interface met Ethernet RJ 45, RS 485, CAN, Modbus en analoge in- en uitgangen.

Lees meer

Maatwerk

Door het modulaire karakter van het MultiUse concept zijn vele combinaties mogelijk. Ook afwijkende spanningen, grotere vermogens (+200kW) of buitenopstelling stellen geen probleem voor het Iris Energy team.

Lees meer