Veelgestelde vragen
Ja, een thuisbatterij die verbonden wordt met het distributienet moet net zoals een decentrale productie-eenheid (bv. zonnepanelen) aangemeld worden bij Fluvius.
Als u een batterij of een decentrale productie-installatie in eilandwerking plaatst (dit wil zeggen nooit verbonden met het distributienet), hoeft u dit niet aan Fluvius te melden. Dit moet wel aan de VREG gemeld worden.
Voor meer info: https://www.vreg.be/nl/directe-lijnen-en-leidingen
Deze meldingsplicht geldt sinds 24 oktober 2019.
Ja, u kan perfect in uw eigen energie voorzien, zonder een aansluiting op het distributienet. Let op, het is wel verplicht om een niet-mobiele productie-installatie (bv. zonnepanelen) die in eilandmodus werkt aan te melden bij de VREG.
Voor meer info: https://www.vreg.be/nl/directe-lijnen-en-leidingen
De installatie moet wel steeds worden gekeurd door een erkend keuringsorganisme (AREI-keuring).
Bij een off grid-energiesysteem bent u volledig losgekoppeld van het net. U wekt uw eigen stroom op met bijvoorbeeld zonnepanelen. Deze energie wordt opgeslagen in batterijen en kan u gebruiken wanneer u deze nodig heeft. In de praktijk is off-grid gaan in West-Europa niet altijd realistisch omdat men in de winter niet genoeg stroom zal opwekken. Daarom wordt vaak gekozen voor een on grid-energiesysteem waarbij men wel aan het net gekoppeld blijft en deze altijd kan gebruiken als back-up.
Interesse? Contacteer ons voor een systeem op maat!
Een smart grid is een intelligent netwerk waarin een particulier ook energie kan verhandelen. Vroeger leverde een energiecentrale energie naar uw huis, maar door de komst van zonnepanelen is dit veranderd. Energie leveranciers en consumenten kunnen flexibel op elkaar inspelen. Het zorgt voor een efficiëntere en duurzame stroom van elektriciteit waardoor pieken in de vraag beter kunnen opgevangen worden.
"Active demand” is een van de meest beloftevolle oplossingen en onderdeel van een Smart Grid. Bij active demand wordt de flexibiliteit van het energieverbruik gebruikt om het sturingsprincipe te veranderen. De consument zal zijn energieverbruik aanpassen aan de beschikbaarheid van wind en zon en aan de beperkingen van het distributienet. De beschikbaarheid/productie van energie heeft dus voorrang op het energieverbruik. Een voorbeeld hiervan is het inschakelen van huishoudtoestellen ( vaatwasser, wasmachine, boiler, …) op het moment dat uw thuisbatterij is opgeladen en er nog steeds zonne-energie op overschot is.
AGM (glasvezelmatten): deze batterijen zijn uitermate geschikt voor het leveren van kortstondige hoge stromen, lieren, boegschroeven, zware omvormers, enz.. Daarnaast zijn deze batterijen goedkoper dan vb. lithium of zoutwater batterijen.
Gel: deze batterijen hebben een hogere interne weerstand waardoor deze bijzonder geschikt zijn voor veelvuldige ontladingen, 600 cycli aan 50% ontlading. Deze batterijen zijn uitermate geschikt in systemen met veel en diepe ontladingen waarbij een lange levensduur gewenst is.
Lithium: Een LFP-accu hoeft niet volledig te worden geladen. De levensduur wordt zelfs iets langer door de accu gedeeltelijk in plaats van volledig op te laden. Dit is een groot voordeel van LFP vergeleken met loodzuur. Hierdoor zijn het ook de ideale batterijen om in solar systemen te gebruiken.
Andere voordelen zijn een groot bereik van de bedrijfstemperatuur, uitstekende cyclusprestaties, een lage interne weerstand en een hoge efficiëntie. De energie-efficiëntiecyclus (ontladen vanaf 100% tot 0% en terug naar 100% geladen) van de gemiddelde loodzuuraccu is 80%. De energie-efficiëntiecyclus van een LFP-accu is 92%. Daarnaast zijn lythium batterijen tot 70% lichter en besparen tot 70% aan ruimte.
LFP-accu's zijn duur in vergelijking tot loodzuuraccu's. Maar bij veeleisende toepassingen worden de hoge aanschafkosten meer dan gecompenseerd door de langere levensduur, de superieure betrouwbaarheid en de uitstekende efficiëntie.
Een serieschakeling wordt toegepast wanneer het vermogen van laden en ontladen zo hoog word dat de weerstand over de bekabeling een probleem wordt. De capaciteit blijft maar de spanning verdubbeld.
Voor de goede werking van het systeem is het aangewezen dat de in serie gekoppelde batterijen van het zelfde type en ouderdom zijn. Bij batterijsets van verschillende types word de kleinste overladen en de grote onvoldoende geladen.
Bijvoorbeeld:
2 batterijen van 12V / 120Ah in serie vormen een 24V / 120Ah systeem.
Een parallelschakeling wordt toegepast wanneer één accu niet meer volstaat om de gevraagde stroom te leveren. Met een parallelschakeling wordt niet zoals bij een serieschakeling de spanning verhoogd, maar de capaciteit verdubbeld.
Voor de goede werking van het systeem is het zeer belangrijk dat de kabels naar de verschillende batterijen even lang zijn, en dat bvb de + op de eerste batterij komt en de – op de laatste zodanig dat al de batterijen in de groep zijn opgenomen. Bij aansluiten van de lader enkel op de eerste accu kan deze overladen worden en de laatste onvoldoende worden geladen.
Bijvoorbeeld: 2 batterijen van 12V / 120Ah in parallel vormen een 12V / 240Ah systeem.